Verkrijgbaar bij Mooi Zeist: “Indische koffer vol recepten – Verhalen en recepten van Stien”

#

Alle berichten

Verkrijgbaar aan de bar bij Mooi Zeist

Indische koffer vol recepten

Verhalen en recepten van Stien

“Ik ben tot nu toe de laatste in de rij van tjobèk-bezitters. Alle kokkies in onze familie maakten hun boemboes in deze vijzel. Zij geloofden, dat hun hand van koken nauw verbonden was met het gebruik van dit historische erfstuk, dat overgaat van generatie op generatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het ouderlijk huis in Indië compleet verwoest. De familie vindt alleen deze vijzel onder het puin terug. In 1955 neemt Stien de tjobèk mee in haar koffer vol herinneringen naar het verre Holland. Nu heeft hij een vaste plek in mijn keuken. Als ik mijn boemboe gedachteloos tot een pasta stamp, drukkend en ronddraaiend, mijn vingers vertrouwd in de uitgesleten handgreep van de ebbenhouten stamper, vallen puzzelstukjes op hun plek.”

De tjobèk vertelt…
In dit sfeervolle kookboek vertelt auteur Pascale van Onselen het levensverhaal van haar oma Stien Boermeester, die in juni 95 jaar wordt. De familiegeschiedenis en de receptuur ontvouwen zich voor de lezer als een stoffige, oude koffer vol tradities, persoonlijke feiten en authentieke recepten. Het verhaal loopt als een rode draad door het boek. De Nieuwegeinse wethouder Johan Gadella nam eind november een van de eerste exemplaren in ontvangst en noemde het ‘een kookboek met een snufje historie’. De verborgen schatten zijn niet alleen herkenbaar voor elke Indo, maar raken alle Nederlanders met exotische roots.

Vakwerk gemaakt door vakfreaks!
Het schrijven van dit kookboek heeft jaren gekost. Telkens weer legden Stien en haar kleindochter Pascale een puzzelstukje in het verhaal. De auteur is tevens docent Nederlands en Communicatie bij het MBO. Kansen zien en verbinden is haar tweede natuur. Bij de vormgeving hebben studenten een rol gespeeld. Collega/fotograaf Hilco van de Kraats stopte niet alleen een deel van zijn hart in de koffer vol recepten, maar ook actuele food foto’s en familieportretten. “Alles lag er: kooksessies, proeverijen, topfoto’s, historische prenten en een goed verhaal als vertrekpunt. Een prachtige kans op mooi onderwijs. Vakwerk gemaakt door vakfreaks, wij zijn trots!”

Ondernemerschap
Geen commercieel project met louter winstoogmerk, maar een oude koffer vol sfeervolle verhalen, heerlijke Javaanse recepten en een vleugje geschiedenis, teruggaand tot de roots in Depok. Door dit boek in eigen beheer uit te geven heeft de auteur geen enkele concessie gedaan aan het doel: het boek te realiseren voor een acceptabele prijs in verhouding tot een hoge kwaliteit vormgeving en afwerking. De reacties van lezers zijn lovend en hartverwarmend. De verhalen maken tempo doeloe herinneringen levend en spreken de jongere generatie aan. Lezers sturen spontaan appjes vanuit de toko en maken foto’s van gezellige etentjes en kooksessies. Oma Stien maakt het allemaal nog mee.

Interesse?
Het gaat om een luxueus vormgegeven kookboek van 20×26,5 cm, harde kaft, 3 cm. dik, leeslinten, kapitaalband en 208 pagina’s met verhalen, recepten, historische prenten en actuele foto’s. Het boek kost € 29,95 en is verkrijgbaar bij restaurant Mooi Zeist, persoonlijk gesigneerd door de auteur en voorzien van een origineel reliëf watermerk. Zie voor meer informatie ook website www.koffersvolrecepten.nl.

  

  

Bekijk ook:

Lazy Sunday

Lazy Sunday

Ze komen er weer aan: een paar heerlijke zondag middagen. Genieten van heerlijk eten en fijne live...

read more
Winter BBQ

Winter BBQ

Net terug van wintersport of hebben jullie het nog tegoed? Hou het winter(sport) gevoel vast met...

read more